Arkkitehtuuri

ilmakuvaKustavissa sijaitseva Huvila Sarvilinna (Villa Hornborg) on Lars Sonckin (1870-1956)
suurimittaisen puurakentamisen taidonnäyte ja tiettävästi ainoa Vakka-Suomessa sijaitseva rakennus, jonka hän on suunnitellut.

Kirkoistaan ja suurista kaupunkirakennuksistaan parhaiten tunnetun Sonckin käsialaa ovat mm. Turun Mikaelin kirkko, Tampereen tuomiokirkko ja Helsingin pörssitalo.

Sonck
Useiden aikakautensa arkkitehtien tapaan Lars Sonck oli kiinnostunut karelianismista ja vanhoista suomalaisista linnoista. Hän imi vaikutteita myös Tiurin linnasta, joka rakennettiin Vuoksen saarelle 1290-luvun alussa. Sen oli tarkoitus suojata karjalaista asutusta lännen hyökkäyksiltä. Ruotsalaiset tuhosivat kuitenkin strategisesti merkittävällä paikalla sijainneen linnan vuonna 1411. Kansallisromanttisen Villa Hornborgin piirustuksissa näkyi ideoita hävitetystä linnasta aikana, jolloin kaukomaiden eksotiikasta vaikutteita imenyt art deco valtasi alaa.


Sarvilinna keväällä

Lars Sonckin suunnitteleman huvilan maamerkiksi valmistui noin 20 metriä korkea torni, joka hallitsee rakennusta ja tekee siitä ainutlaatuisen. Ylimpänä sijaitsevalta avoimelta näköalatasanteelta aukeavat huikeat näkymät Kustavin saariston yli aina Isonkarin majakkasaarelle asti.

Huvila on kallion laella alttiina tuulelle, ja Sonck on pohjapiirustuksessaan ryhmitellyt rakennuksen osat siten, että niiden keskelle muodostuu neliömäinen, suojattu piha. Huvilan lisäksi rakennettiin samantyylinen sauna, sauna3rantapaviljonki ja pumppuhuone, joka toimi sähkö- ja kastelukeskuksena.


Jykevä hirsirakennus henkii aitoa vanhan ajan huvilatunnelmaa. Sisustus on yhdistelmä kansallisromantiikkaa ja kepeää salonkityyliä. Rakennuksessa näkyvät aikakauden uudet muotoihanteet. Edustuksellisuutta tärkeämpää oli tilojen toimivuus ja kodikkuus. Sonck on piirtänyt rakennukseen perinteisen förmaakin ja suuren ruokasalin tarjoiluhuoneineen, mutta keittiötä täydentää myös käytännöllinen kodinhoitohuone.

Huvilan väritys on erikoinen sekä sisältä että ulkoa. Ulkoseinissä hirsien ruskeaan on yhdistetty valkoiset ristikkoikkunat, joiden luukut ovat häkellyttävän siniset. Pääovi   Sarvilinna,syyskuu 15 060

 


Värit elävät myös huvilan sisällä. Sarvilinnan huoneet ovat väritykseltään ja sisustukseltaan erilaisia, mutta muodostavat kukin oman harmonisen kokonaisuutensa. Alarik Hornborg suunnitteli itse rakennuksen sisustuksen, muun muassa tulisijat, osan kalusteista ja huoneiden sisävärityksen. Huvilan takat on muurattu Alarikin piirustusten mukaan. Suurin osa kivistä on kerätty saarelta.

olohuone  IMG_5634

Osa huonekaluista on peräisin Alarik Hornborgin kotoa. Makuukamarin pöllökaluston tohtori tilasi porilaiselta veistonopettaja Sysimetsältä. Alarikin tytär Irma Jalanne suunnitteli kynttiläkruunut, jotka valmistettiin taidetakomossa Kruununhaassa.

pöllösängyt  IMG_5650  IMG_5627