Kotomaanniemi

Historia

Lypyrtin saaren Verkholman niemellä sijaitsevan Huvila Sarvilinnan (Villa Hornborg) on rakennuttanut tohtori Alarik Hornborg piirtänyt arkkitehti Lars Sonck.

Villa Hornborg
Villa Hornborg

Ystävykset Oskar Alarik Hornborg (1870-1936) ja Lars Sonck (1870-1956) olivat saaristolaispoikia, joita yhdisti rakkaus luontoon ja taiteeseen. Kun Alarik sai kesätyöpaikan Turun yliopiston lintutieteellisen retkikunnan apupoikana, hän pääsi tutustumaan Lypyrtin saareen ja ihastui siihen. Hän päätti, että Lars-ystävä saisi tulevaisuudessa suunnitella komean huvilan saaressa sijaitsevan Verkholman niemeen.


Lars Sonckista tuli arvostettu arkkitehti, Alarik puolestaan valmistui lääkäriksi.

Alarik ja Varma Hornborg
Alarik ja Varma Hornborg

Porin kaupunginlääkärinä elämäntyönsä tehnyt Alarik ja hänen vaimonsa Varma hankkivat ajan tavan mukaan kesäkodin, ja niin 1920-luvun alussa Lars suunnitteli ystävälleen hirsihuvilan, josta oli ollut puhetta jo miesten nuoruudessa. Alarik Hornborg suunnitteli itse huvilan takat, kiinteät kalusteet sekä huoneiden päävärityksen.

Huvila rakennettiin vuosina 1920-1922 ja rakennustarvikkeita tuotiin vesitse ja jäätä pitkin. Hirsien kuljettaminen kallioiselle niemelle ei ollut helppoa, joten Alarik lähetti kiireisen viestin vaimolleen Poriin: ”Osta hevonen!” Vaimo Varma teki työtä käskettyä ja osti Porin torilta Pekka-nimisen hevosen, joka veti hirret rannasta rakennuspaikalle.


Huvilan valmistuessa Alarik Hornborg oli 52-vuotias. Kesällä hän saattoi jo hankkia Poriin viransijaisen ja omistautua perheelle, sukulaisille, ystäville sekä puutarhanhoidolle. Tämä ei kuitenkaan merkinnyt sitä, etteikö tohtori olisi ollut lääkäri Lypyrtissäkin, lisäksi ainoa kymmenien kilometrien säteellä. Monta kertaa hakivat Ahvenanmaan nopeat salakuljetusveneet, ajan parhaat kulkuneuvot, tohtoria syntyvän tai kuolevan hengenhätään, ja ”Humporilta” saatiin aina apu.Aorta (2)
Ison puutarhan kastelemisessa ja kitkemisessä riitti työtä. Perhe sai kasvikset, juurekset, hedelmät ja marjat hyötypuutarhasta ja kasvihuoneessa kasvoivat tomaatit, kurkut ja muut herkät vihannekset. Sarvilinnan puutarhaa hoitikin kesäisin vakituinen puutarhuri apulaisineen. Sisähenkilökuntaan kuuluivat keittäjä ja sisäkkö; sähkölaitos ja moottorivene tarvitsivat koneenhoitajan. Kokonaisuudessaan oma talous käsitti toistakymmentä henkeä.

Sarvilinna mustepiirros2Sukulaisten ja ystävien viipyminen ja erilaisten sosiaalisten aktiviteettien hoitaminen toivat taloon väkeä, kasvitieteilijäretkikunnista puhumattakaan.


Alarik Hornborg kuoli vuonna 1936 ja puutarhasuunnitelman lopullinen toteuttaminen jäi kesken. Talvisota verotti lajirunsautta ja ajan muuttuminen teki mahdottomaksi ammattityövoiman saannin puutarhan hoitamiseen. Alarik Hornborgin lapsista tytär Aira Lennes (1908-2000) huolehti oman ammattinsa ohessa Sarvilinnasta ja sen puutarhasta vuosikymmenet. Hänen ansiostaan Sarvilinnan arboretum on edelleen olemassa ja puutarha-alan ammattilaisten mukaan Suomen kolmesta säilyneestä vanhasta arboretumista täydelisin. Huvila Sarvilinna on edelleen suvun hallinnassa Alarikin lastenlastenlasten ollessa jo aikuisia.

Scan0025 SARVILINNA (2)