Arkitekturen

Villa Sarvilinna (Villa Hornborg) i Gustavs är Lars Soncks (1870–1956) mästerverk i träbygge på större skala och så vitt man vet, den enda byggnad i Nystadsregionen som han ritat.

Sonck, som är mest känd för sina kyrkor och stora stadsbyggnader, har bl.a. ritat Mikaels kyrkan i Åbo, Tammerfors domkyrka och Börshuset i Helsingfors. Andra välkända exempel är Sibelius’ Ainola i Tusby samt presidentens sommarresidens Gullranda i Nådendal.

Sarvilinnan sisäänkäynti

Såsom flera av sin tids arkitekter intresserade sig Lars Sonck för karelianism och gamla finska slott. Han influerades av Tiuri slott, som byggdes på en ö i älven Vuoksi i början av 1290-talet. Syftet var att skydda karelsk bebyggelse mot anfall från väst. Svenskarna förstörde dock det strategiskt belägna slottet år 1411. I den nationalromantiska Villa Hornborgs ritningar fanns idéer om det förlorade slottet samtidigt som tidens arkitektur annars utmärktes av art deco-stilen, som inspirerades av främmande länders exotik.

Den ståtliga timmerbyggnaden förmedlar en gammaldags villastämning. Inredningen är en kombination av nationalromantik och sirlig salongstil. I byggnaden syns tidens nya formideal. Det ansågs viktigare att utrymmena var välfungerande och hemtrevliga än att de var presentabla. Sonck har ritat ett traditionellt förmak och en stor matsal med tillhörande serveringsrum, men köket kompletteras av ett praktiskt hemvårdsrum.

Hornborgs dotter Irma Jalanne formgav ljuskronorna och lampetterna, som tillverkades i hennes konstsmedja i Kronohagen. En del av möblerna är från Alarik Hornborgs hem. Ugglemöblemanget i ett av sovrummen formgavs av läkaren och beställdes av den björneborgska träslöjdsläraren Sysimetsä.

Sarvilinna, ugglesängarna
Sarvilinna, det gröna rummet
Villans färger är egenartade både inne och ute. På ytterväggarna kombineras de bruna stockarna med vita fönsterkarmar, vars luckor är häpnadsväckande blå.

Även interiören uppvisar en mängd färger. Rummen i Sarvilinna skiljer sig från varandra i färg och inredning, men vart och ett skapar sin egna harmoniska helhet. Alarik Hornborg planerade själv husets inredning, bl.a. dess eldstäder, en del av möblemanget och färgen på rummen. Villans eldstäder är murade enligt Alariks ritningar. Största delen av deras stenar är samlade på ön.

Sarvilinna, ljust sovrum
Utsikt från Sarvilinnas torn

Bilder © Jaanis Kerkis

Villa Sarvilinna / Villa Hornborg

Samarbetet med Museiverket

Efter sitt Sarvilinnabesök i augusti 2017 skrev Museiverkets direktör Juhani Kostet: ”Finland är fullt med fint byggnadsarv. Jag fick besöka Sarvilinna, Lars Soncks förtjusande skapelse i Gustavs. Sarvilinna är byggd år 1922 på en karg men vacker ö i norra delen av Skärgårdshavet. Villan beställdes av Björneborgs stadsläkare Oskar Alarik Hornborg, som hade bekantat sig med Lars Sonck från Finström. Som en följd av vänskapen, ritade Sonck denna underbara helhet åt Hornborg. Den av runda stockar byggda villan är med sitt ursprungliga möblemang en verklig skatt. Sarvilinna skyddas sedan slutet av 1990-talet av byggnadsskyddslagen och Museiverket har bistått dess underhåll med anspråkslösa, men betydelsefulla bidrag.”

Huvila Sarvilinnan sisapiha
Blueprint
Planerna till Villa Dalkulla och Villa Hornborg
Villa Hornborg – bild på en tidig sketch, Finlands arkitekturmuseum

Lars Sonck

Lars Sonck

De viktigaste finska arkitekterna under nationalromantiken var Eliel Saarinen och Lars Sonck (1870–1956). Denna stilinriktning har undersökts av Pekka Korvenmaa. Han har också skrivit biografin ”Sonck, Lars” (Nationalbiografi-nätutgåva, 1997–)